Växtodling
Från jord till bord
Vi på Flundrarp använder det traditionella svenska sättet att odla grödor. Vi gör vår bästa för att maten som producerats här blir av det högsta kvalitet med lägsta negativa påverkan på miljön.
Tack vara det svenska klimatet krävs allt mindre kemikalier och bekämpningsmedel när vi odlar grödor. Vi följer alla rekommendationer och standarder som ställs av svenska staten och myndigheter när det gäller odling av grödor.
Vete, havre och korn
Vete, havre och korn är de spannmål som odlas mest i Sverige och på Flundrarp. En del av havren och kornet som vi odlar används som foder till våra kor.
Sockerbetor
Sockerbetan är en tacksam gröda. Ungefär all odling av sockerbetor i Sverige sker på kontrakt till Nordic Sugar AB. Nuförtiden odlas sockerbetor nästan bara i Skåne.
Raps
Rapsodlingar dominerar helt oljeväxtodling där höstraps är den vanligaste grödan. Ett blommande rapsfält är en mycket vacker syn.
100% Svenskt
Vi gör vår bästa för att producera grödor som håller högsta kvalitet och produceras på ett miljövänligare sätt.
Vi tror att hållbart jordbruk är det enda och bästa sättet för att kunna producera svensk mat i framtiden.
Bättre frö, starkare växter, mindre bekämpningsmedel
Vi köper frö till grödor från auktoriserade utsädesföretag i Sverige för att säkerställa den bästa möjliga kvaliteten på det mat som vi producerar på Flundrarp. Vi följer de rekommendationerna som Jordbruksverket ger och vi tar hänsyn till de nya kunskaper som möjliggör odling av grödor med mindre användning av bekämpningsmedel.
Nya kunskaper, säkrare grödor
Att vara lantbrukare är inte bara ett fysiskt arbete för att producera mat, utan även ofta en intellektuellt gymnastik. Redskapen och förutsättningarna för hur ett lantbruk måste skötas för att kunna säkerställa matproduktionen i Sverige förändras ständigt. Nya verktyg och maskiner, nya klimatfenomen, nya skadegörande organismer, nya regler och lagar osv innebär att man ständigt bör hålla sig uppdaterad och påläst, samtidigt som man själv tar ställning till vad man tror kommer att fungera bäst för just sin gård.
Ett av de viktigaste faktorerna som påverkar lantbruket i Sverige handlar om de nya sorterna skadedjur som kommer till Sverige som en följd av de pågående klimatförändringarna och Sveriges allt varmare klimat. Det är därför viktigt för oss bönder att vara uppmärksamma på de rekommendationer och råd som myndigheterna går ut med.
Vill du också veta mer? Tita gärna på SLUs nya projekt om detta.